Grappa is een gedistilleerde drank afkomstig Italië en het Italiaans gedeelte van Zwitserland. Het wordt gemaakt van de perskoek van wijn, maw de schillen en zaden van de druiven. Dit is niet te verwarren met brandy daar deze een distillaat is van wijn of ander gefermenteerd fruit. Terwijl brandy overal ter wereld kan worden gemaakt, heeft grappa zijn eigen Geografische Aanduiding.
Net als wijn kan grappa worden geclassificeerd op basis van druivensoort, aroma en leeftijd.
We onderscheiden verschillende soorten grappa;
Mono-variëteit grappa's gemaakt van één enkel cépage, ofwel Monovitigno. Daarnaast heb je ook Polivitigno, een multi-variëteit grappa die gemaakt wordt van een blend van verschillende cépages.
Daarnaast heb je nog andere variëteiten;
Giovane ofwel jonge grappa.
Aromatico, grappa gemaakt van aromatische druiven zoals Moscato & Traminer.
Affinata, heeft maximum 12 maanden op vat gerijpt en is een elegantere stijl.
Invecchiata of Vecchia, is minstens 12 maanden gerijpt op vat.
Aromatizzata is een gearomatiseerde grappa waarbij natuurlijke smaakstoffen zoals kruiden zijn toegevoegd.