Stauning Bastard 46,3%
Stauning Bastard is een rogge whisky gemaakt van uitsluitend lokale ingrediënten, gemout op de vloer van de distilleerderij en dubbel gedistilleerd in pot stills. Na rijping van ten minste drie jaar in nieuwe, getoaste Amerikaanse eiken vaten, is het gefinisht voor minimum 6 maanden in oude mezcal vaten van Mexicaanse Oro de Oaxaca.
Stauning werd opgericht in 2005 door 9 Deense whiskyvrienden. Het idee was om een "islay" stijl whisky te creëren, op de traditionele manier met lokale granen. De eerste whisky werd gemaakt in een voormalig privé slachthuis.
De eerste distillatie vond plaats in augustus 2006 en de daaropvolgende maanden ging de testproductie door met voortdurende verbeteringen en stroomlijning van het proces. In het najaar van 2006 ontmoetten de negen eigenaren de whisky-expert Jim Murray, die hun new make vergeleek met Ardbeg uit de jaren 70. Vanaf dan ging het alleen maar steil bergop voor Stauning.