
Herkomst: Highland / Schotland
Soort: Single Malt
Vatrijping: Ex Bourbon – Virgin Oak
Leeftijd: NAS (No Age Statement)
Alc.: 43%
Historiek:
In 1897 werd de illegale distilleerderij gelegaliseerd en opgericht als Tomatin Spey District Distillery Co. Ltd. Het bedrijf ging in 1906 failliet, maar heropende in 1909 weer als Tomatin Distillers Co. Ltd. Tot 1956 was het een van de kleinere distilleerderijen met twee ketels.
De distilleerderij werd geleidelijk uitgebreid met extra ketels, totdat het in 1974 met in totaal maar liefst 23 ketels de productiecapaciteit had van maar liefst 12 miljoen liter pure alcohol.
In hetzelfde jaar werd de eigen mouterij van het bedrijf gesloten. Sindsdien wordt de mout gekocht van de Glen Ord-stokerij. Tomatin kwam in moeilijkheden tijdens de jaren ‘80 en werd dan ook in 1985 overgenomen door Takara Shuzo Co. en Okara & Co. Tomatin werd daarmee de eerste Schotse distilleerderij in Japanse handen.
De afgelopen tien jaar is het merk veranderd en gegroeid. In plaats van alleen maar grote volumes te produceren, ligt de nu voornamelijk op kwaliteit en diversiteit. Het kernassortiment omvat zeven permanente bottelingen tussen de 12 en 36 jaar oud. Er zijn ook speciale cask-edities met sherry of virgin oak, vintage bottelingen en het submerk Cù Bòcan dat geturfde varianten aanbiedt. Tomatin werd door Whiskey Magazine uitgeroepen tot “Distiller of the Year 2016” tijdens de Icons of Whisky Awards Scotland.
Proefnotitie:
Neus: Vanille, marshmallows en verse ananas gemengd met zoete limoen.
Smaak: Licht en delicaat met karamelzoetheid. Opnieuw citrus en ananas gecombineerd met lichte peper.
Varia:
- Tomatin betekent in het Gaelic “Heuvel van de jeneverbesstruik”.
- Tot de jaren 70 was Tomatin de enige distilleerderij die met een oneven aantal ketels werkte.
- Naast single malt wordt Tomatin gebruikt voor blends onder de naam “The Antiquary” & “The Talisman”.