
Herkomst: Japan
Soort: Pure Malt (Blended malt)
Vatrijping:
Leeftijd: NAS
Alc.: 43%
Historiek:
Masataka Taketsuru kan men beschouwen als de “founding father” van de Japanse whisky. Hij was een afstammeling van een voorname sake brouwerij uit Hiroshima en ging in 1918 naar Glasgow om op de universiteit het distillatieproces en het maken van whisky te bestuderen. Hij liep destijds stage bij de Longmorn en Hazelburn. De allereerste distilleerderij die hij opstartte in 1939 was in Yoichi een stad gelegen in Hokkaido, het grootste noordelijke eiland van Japan. Hij had voor deze plek gekozen omwille van het unieke klimaat, schone lucht en overvloedige waterbronnen, gelijkaardig aan Schotland.
30 jaar later werd er een 2de distilleerderij opgestart genaamd Miyagikyo nabij Sendai in de prefectuur Miyagi.
Waar Yoichi een klassieke geturfde whisky maakt, zal men bij Miyagikyo voornamelijk niet geturfde whisky produceren, alhoewel dit niet altijd het geval is.
De “Taketsuru Pure Malt” werd voor het eerst gereleaset in 2000, dit met een age statement van 12 jaar.
Spijtig genoeg is dit niet meer het geval aangezien Japanse whisky enorm aan populariteit gestegen is.
Proefnotities:
Neus: Fruitig, gekenmerkt met frisse toetsen van appelsien en zoete peer. In evolutie komt er een lichte kruidigheid opzetten met een vleugje turf.
Smaak: Rond en elegant. Warm moutig karakter met zoete specerijen en een vleugje kardemon. Tegelijkertijd krijg je gekonfijt fruit met wederom een zachte turf.
Varia:
- Masataka startte eerst bij kotobukiya, nu beter bekend onder de naam Suntory.Suntory is het oudste whiskybedrijf in Japan. De oorsprong gaat terug tot een kleine winkel, opgericht in 1899 door Torii Shinjiro, die zich specialiseerde in de verkoop van geïmporteerde wijnen.In 1964 veranderde Kotobukiya zijn naam in Suntory (Torii san achterstevoren).
- Een blended malt, werd vroeger ook wel vatted malt of pure malt genoemd, het is een mix van verschillende single malt whisky’s van verschillende distilleerderijen.