Herkomst: Melbourne / Australië

Soort: Single Malt

Vatrijping: French Oak Red Wine Barrels

Leeftijd: NAS

Alc.: 40%

Historiek:

De eerste Australische whisky werd gemaakt in Tasmanië. Op het eiland ten zuiden van Australië, toen bekend als Van Diemen’s Land werd voor het eerst in 1822 whisky gemaakt. De eerste distilleerderij was Sorrell in Harbor. Aangezien Tasmanië destijds een belangrijke producent van gerst was, startten er verschillende andere distilleerderijen in de omgeving.

In 1839 werd de Distillation Prohibition Act ingevoerd, Gouverneur John Franklin voerde de wet in op advies van zijn vrouw, die vond dat whisky mannen “als varkens liet gedragen”. Tot 1990 werd er in Tasmanië geen enkele druppel whisky gemaakt. Lark was de eerste distilleerderij na meer dan 100 jaar afwezigheid.

De Victoriaanse goudkoorts in de jaren 1850 zorgde voor een toename in de vraag naar alcohol, omdat mijnwerkers massaal naar de regio trokken. Om aan deze vraag te voldoen, werd de Distillation Act van 1862 ingevoerd, wat leidde tot een bloeiend whiskyproductielandschap, met name in de staat Victoria.

Het verhaal van Starward Distillery begon in 2007 toen oprichter David Vitale besloot een distilleerderij te openen in Melbourne, hoofdstad van Victoria. Oorspronkelijk afkomstig uit de bierwereld, overwoog Vitale aanvankelijk om een ​​microbrouwerij te openen. Vanwege het wisselvallige weer in Melbourne zouden er echter problemen zijn met de houdbaarheid van het bier. Nadat hij zich realiseerde dat bier en whisky veel gemeen hebben in het creatieproces, zoals ingrediënten en fermentatie, besloot hij in plaats daarvan een distilleerderij te bouwen.

Proefnotities:

Neus: Fruitig, steenfruit, rode appel en rood fruit zoals aardbeien & frambozen.

Smaak: mooi “wijn” karakter, met frisse toetsen van kersen en veenbessen. Gestoofd boomgaardfruit, pure chocolade en zwarte kersen.

 

Op zoek naar een fles Starward Left Field?