Herkomst: Wales

Soort: Single Malt

Vatrijping: Ex-Bourbon Cask & Madeira Cask Finish

Leeftijd: NAS

Alc.: 46%

Historie:

Distilleren in Wales was een verloren kunst, maar eind jaren negentig, praatte een groep vrienden over het opzetten van de eerste whiskystokerij in Wales. Zo werd de eerste distilleerderij van de Welsh Whisky Company opgestart aan de voet van de Brecon Beacons, een majestueuze bergketen in het zuidoosten van Wales, in het gelijknamige nationale park.

Gevestigd in de stad Penderyn produceert er men sinds 1998 whisky. Op dat moment was het al meer dan 100 jaar geleden dat de productie van whisky in Wales was stopgezet. Hoog tijd dus om de Welshe whiskytraditie nieuw leven inblazen en zijn Schotse en Ierse buren inhalen.

De locatie van de distilleerderij werd gekozen vanwege de voorraad natuurlijk bronwater. Een unieke koperen single-pot still ontworpen door Dr. David Faraday, een familielid van de grote 19e-eeuwse wetenschapper Michael Faraday, werd er in 2000 geïnstalleerd.

Op St. David’s Day 2004 werd de allereerste Penderyn whisky gelanceerd in aanwezigheid van ZKH Prins Charles.

Proefnotities:

Neus: Aanzet is fris en licht moutig van karakter met aroma’s van rozijnen en zoete (Madeira) wijn.

Smaak: Volle rijke smaak met delicate aroma’s van zoet fruit, vanille en een elegante kruidigheid en licht exotische toetsen.

Varia:

  • Madeira wijn is een versterkte wijn afkomstig uit Madeira. Klassiek wordt Madeira vernoemd naar de druif die men gebruikt, die dan ook de stijl van de wijn bepaald, Sercial is droog, Verdelho is half droog, Boal is half zoet en Malvasia is zoet. Tegenwoordig gebruikt men 1 enkele druivensoort (Tinta Negra Mole) om deze verschillende stijlen te maken.
  • Evan Williams, geboren in Dale, Pembrokeshire emigreerde naar Noord Amerika en startte als van de eerste een distilleerderij in wat nu Louisville, Kentucky is.

 

Ons assortiment Penderyn whisky.