
Herkomst: St. Philip / Barbados
Vatrijping: Bourbon / Oloroso Sherry
Leeftijd: XO
Alc.: 43%
Historiek:
De Foursquare distilleerderij werd in 1996 opgestart. De distilleerderij bevindt zich op een voormalige suikerplantage in St. Philip, Barbados, die dateert uit 1720.
Hun verhaal begint met Réginald Léon Seale, die in 1883 op dertienjarige leeftijd begon met een opleiding tot leerling-blender, in de leer bij zijn vader. Na vele jaren als blender te hebben gewerkt, richtte Réginald Léon in 1896 R. L. Seale & Co. Limited op, waarmee hij het allereerste onafhankelijke bedrijf in de geschiedenis van zijn familie oprichtte en naast blender ook bottelaar en handelaar werd. Het bedrijf ging over van generatie op generatie, eerst naar zijn zoon Reginald Clarence in 1946, daarna naar zijn kleinzoon David in 1962. Davids zoon Richard kwam in 1992 bij het bedrijf. In 1993 nam het bedrijf concurrent Alleyne Arthur’s over, eigenaar van de merken Doorly’s en Old Brigand.
De oude locatie van de Foursquare Plantation en Sugar Mill werd gekocht door Sir David Seale en werd volledig tot een distilleerderij vernieuwd. Ontworpen door het Italiaanse bedrijf Green Engineering, wordt het beschouwd als een van de meest geavanceerde ter wereld, maar tegelijkertijd een van de meest traditionele. Ondanks dat hij een jonge, geavanceerde distilleerderij heeft gebouwd, is Richard Seale in feite een traditionalist en een purist. Zijn rum wordt gemaakt van enkel en alleen maar melasse . Deze komt uit verschillende landen en wordt 44 uur gefermenteerd in vier vaten van 40.000 liter, met de toevoeging van een deel van de most die een eerdere fermentatie is ondergaan. De distillatie vindt plaats in zowel een dubbele kolomstill met 40 koperen platen als een prachtige Forsyth Double Retort pot still met één kleine kolom.
De rum wordt geblend voor en na het rijpen, in de meeste gevallen op Amerikaanse Ex-Bourbon vaten. Er wordt ook geëxperimenteerd met andere vaten waaronder Sherry, Port, Madeira en Zinfandel. Er worden geen kleurstoffen, suiker, additieven toegevoegd en zijn ongefilterd.
Doorly’s XO is op basis van melasse, pot- en kolomgedistilleerd, 5 jaar gerijpt in ex-bourbonvaten en tot 3 jaar langer in ex-oloroso-sherryvaten.
Proefnotities:
Neus: Lichte en aangename aroma’s van tropisch fruit, vanille en zoete toffee.
Smaak: Zachte aroma’s van toffee, banaan, wat sinaasappel en citrusvruchten zoals citroen en limoen.
Ons assortiment van Foursquare of Doorly’s rum.