
Benriach The Smoky Twelve
Herkomst: Speyside / Schotland
Soort: Single Malt
Vatrijping: Ex-Bourbon Cask, Sherry Cask, Marsala Wine Cask
Leeftijd: 12y
Alc.: 46%
Historiek:
Benriach gelegen op de oude Riach-boerderij in het noorden van de speyside regio werd in 1898 opgericht door John Duff, die ook eigenaar was van Longmorn. Wegens de trage economische groei in de whiskyindustrie bleef Benriach slechts gedeeltelijk open en werd de focus meer op Longmorn gezet. In 1965 werd de Benriach distilleerderij gekocht door de Glenlivet Distillery Ltd. In 1978 veranderde de distilleerderij in Seagrams, daar werd 1994 Benriach voor het eerst als single malt met eigen label op de markt gebracht. In 2001 werd Seagram’s overgenomen door Pernod Ricard, in die periode draaide de distilleerderij niet op volle capaciteit.
Uiteindelijk werd de distilleerderij in 2004 opgenomen in het consortium genaamd de BenRiach Distillery Company Limited. Nu produceert het bedrijf hun eigen whisky onder hun eigen vlag. Sinds juni 2016 maken Benriach, Glendronach en Glenglassaugh deel uit van de Brown-Forman Corporation.
Dankzij een lange traditie van het distilleren worden er 3 soorten spirits gemaakt; klassiek ongeturfd, Highland-turf en drievoudig gedistilleerd, alhoewel deze laatste minder toegepast wordt. Met het gebruik van diverse vaten willen de whiskymakers de volledige smaakmogelijkheden van single malt verkennen.
Proefnotities:
Neus: Vanille, zeste van appelsien, geroosterde amandelen met een zachte rokerigheid.
Smaak: Donkere chocolade, zeste van citrus, kandijsuiker en gerookt eikenhout, aanhoudend cacao en sinaasappel met een gerookte afdronk.
Varia:
- Marsala is een Italiaanse versterkte wijn uit de gelijknamige omgeving in Sicilië.
- De distilleerderijen Benriach & Longmorn kregen een eigen spoorwegverbinding met een eigen stoomlocomotief, de Puggy, voor het vervoer van steenkool, gerst, turf en vaten tussen de distilleerderijen.