
Herkomst: Nassauvallei / Jamaica
Vatrijping: Ex-Bourbon
Leeftijd: 12y
Alc.: 43%
Historiek:
Appleton Estate is de oudste distilleerderij van Jamaica, er wordt sinds 1749 rum geproduceerd. De plantage gelegen in de Nassau Valley, die bekendstaat om zijn vruchtbare grond, werd reeds gebruikt in 1655 wanneer de Engelsen het eiland van de Spanjaarden veroverden. Appleton Rum werd populairder tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen rum werd gezocht om de ontoereikende whiskyvoorraden op het eiland aan te vullen. Het landgoed wisselde vele malen van eigenaar voordat het in 1916 werd gekocht door J. Wray & Nephew, om dan in 2012 opgenomen te worden in de Camparigroep.
Appleton Estate distilleert ongeveer 10 miljoen liter rum per jaar. De rums worden ter plaatse gedistilleerd, gerijpt en gebotteld. De leeftijd die op fles staat is de jongste rum in de fles, zoals bij whisky.
Appleton gebruikt een gepatenteerde giststam die wordt gekweekt uit het suikerriet dat op het landgoed wordt verbouwd. Vervolgens wordt de gist gemengd met melasse uit het suikerriet. De mix wordt verdund met water uit de bron op het landgoed om ongeveer anderhalve dag te fermenteren.
De gefermenteerde melasse wordt vervolgens gedistilleerd tot een ruwe spirit. Dit gebeurt in een combinatie van traditionele koperen pot stills en een moderne column still. Vervolgens rijpt de spirit op Ex-Bourbonvaten.
Joy Spence is de eerste vrouwelijke meesterdistilleerder van Appleton Estate in de door mannen gedomineerde rum-wereld. In vergelijking met andere bekende Jamaicaanse distilleerderijen zoals Hampden en Long Pond, kiest men om bij Appleton een bravere, minder “funky” rum te maken.
Proefnotities:
Neus: Sinaasappelschil, bruine suiker en nootmuskaat springen er als eerste uit. Daarna vanille en een vleugje koffie met subtiele aroma’s van tropische vruchten zoals mango en banaan.
Smaak: Rijk en vol van smaak. Melasse en kruiden domineren in eerste instantie. Aroma’s van geroosterde noten, gedroogde abrikozen en cacao volgen. Een lichte peperige evenwicht gebracht door de zoetheid van karamel. De invloed van eikenhout is aanwezig, maar niet overheersend.
Koop hier de Appleton 12y.